Noua minge Adidas Finale Wembley

"Adidas Finale Wembley" este mingea oficiala pentru UEFA Champions League şi va fi folosită pe teren începînd cu 12 februarie.

miercuri, 13 februarie 2013

Va mai amintiti anul 1977?

cutremur

Vineri, 4 martie 1977. Lună plină. 

Primăvara bătea la uşă. Apăruseră deja mugurii copacilor. 

La televizor – filmul bulgăresc Dulce şi Amar. 

Ceauşescu aflat în Nigeria, participa la dineul oficial dat de preşedintele african. 

Nimic nu prevestea cutemurul devastator care se abatea asupra României… 

cutremur

 

La ora 21,22 seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, loveşte ţara noastră. Violenţa lui s-a înregistrat atât pe verticală cât şi pe orizontală, în direcţia nord-sud şi est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prăbuşirea straturilor fiind de aproximativ 60°.

cutremur 1977

 

55 de secunde de groază! Pereţii s-au prăbuşit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziţi pe scări sau spre ieşiri; alţii au rămas încremeniţi în casă, paralizaţi de teamă. Aceeaşi teamă care i-a îndemnat pe alţii să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar şi cazuri de femei care au născut înainte de vreme.Ceauşescu este informat despre cutremur. Banchetul este întrerupt câteva minute mai târziu.

cutremure puternice

 

Bucureştiul a fost cel mai greu lovit. Apoi Teleormanul, Doljul, Iaşiul, Vasluiul, Buzăul, Vrancea, Mehedinţiul…

Pe 5 martie se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morţi. 2.600 de răniţi. 

Oraşul Zimnicea este prefăcut în ruine: 175 de case prăbuşite, 523 grav avariate, 4.000 de persoane sinistrate, sute de victime. În Craiova sunt avariate grav peste 550 clădiri, printre care se numără Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei, Universitatea, Biblioteca judeţeană. 

cutremur in romania

 

 Primele estimări indicau un număr de 30 de morţi şi 300 de răniţi. La Vaslui sunt de asemenea pierderi grele, atât umane – 7 persoane decedate, cât şi materiale. 

La Ploieşti au fost distruse în jur de 200 de locuinţe, alte 2.000 fiind grav avariate; situaţia este gravă şi în judeţul Buzău, unde sunt afectate în jur de 1.900 de clădiri.  

Judeţele din Transilvania şi Dobrogea, au scăpat neatinse sau cu pagube mici.

cutremur

 

Evaluarea finală a pierderilor – umane şi materiale, este teribilă: 1.570 morţi, 11.300 răniţi, 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unităţi economice afectate. Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde de dolari.